VIJEST-25-10-2019

JU KB Zenica - Centrala

+387 32 447000, +387 32 447001, +387 32 447002

Adresa

Crkvice 67, 72000 Zenica, BiH

Posjeta i edukacija specijaliste oftalmologije iz Kliničkog Centra Crne Gore JU Kantonalna bolnica Zenica iz oblasti okuloplastike

U četvratak i petak 03. i 04. oktobra, Odjel oftalmologije JU Kantonalna bolnica Zenica je imao jedinstvenu priliku da ugosti i educira kolegu iz Kliničkog Centra Crne Gore iz oblasti okuloplastične i rekonstruktivne hirurgije, a u sklopu Sporazuma o saradnji Kliničkog Centra Crne Gore i JU Kantonalna bolnica Zenica potpisanih od strane direktora KC Crne Gore dr. Jevte Erakovića i direktora Kantonalne bolnice Zenica prof. dr. sc.prim. Rasima Skomorca.

odjel oftalmologije i gostGost iz Kliničkog Centra Crne Gore dr. Nemanja Golubović je boravio dva dana i za to vrijeme urađeno je šest operativnih zahvata, od čega treba izdvojiti sljedeće operativne zahvate: vanjska dakriocistorinostomija (EX-DCR), ekscisija i rekonstrukcija velikog basocelularnog tumora medijalne kantalne regije, i donjeg kapka; senilna ptoza; rekonstrukcija anophthalmičnog sakusa i donjeg forniksa bukalnim graftom sluznice; te obavljene kontrole ranije operisanih pacijenata sa diskusijom o slučajevima i tehnikama obavljenih operativnih zahvata.

DCR proceduraHirurški tim i edukaciju vodila je mr.med.sci.dr. Nina Jovanović zajedno sa ostalim oftalmolozima sa Odjela oftalmologije Kantonalne bolnice Zenica. U petak je okuloplasticni tim sarađivao sa hirurškim timom sa Odjela otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije nase ustanove, koji je vodio dr. Nedim Baručija, u sklopu operacije rekonstrukcije anophthalmičnog sakusa i forniksa.

Dolazak i edukacija kolege dr. Nemanje Golubovića je prvi korak u budućoj saradnji ove dvije ustanove zahvaljujući podrši menadžmenta KBZ-a, načelnice Odjela oftalmologije mr. biomed. sci. prim, dr Dženane Isaković, te direktorice Očne klinike, Kliničkog Centra Crna Gora, mr.med.sci. dr. Danijele Bjurovic-Raonić.

Nova posjeta i edukacija kolege dr. Golubovića planirana je za 07. i 08. novembar ove godine