Utorak, 21 Stu 2017
 
 
Planinarski dom "Tvrtkovac" Ispis E-mail

04.02.2016.    
Obilježavanje dana Planinarskog društva "Tvrtkovac" Zenica koje će se održati 20.02.2016. godine u 13.00 sati u domu na Pepelarima (PDF)


Na osnivačkoj skupštini održanoj 18.02.1970. godine planinari Medicinskog centra Zenice su osnovali svoje planinarsko društvo i dali mu ime “Tvrtkovac”, a inicijatori su bili veterani planinarstva mr. ph. Ivan Fidler, Uzeir Softić i Edhem Zec. Za prvog predsjednika društva izabran je mr. ph. Ivan Fidler i društvo je tada brojalo 150 članova isključivo zaposlenika Medicinskog centra Zenica.

Društvo ima na raspolaganju planinarski dom Pepelari koji se nalazi u podnožju planine Tvrtkovac sa nadmorskom visinom 1304 m, a sam dom je na nadmorskoj visini 704 m na samom rubu bogate crnogorične šume.

U podnožju se nalazi selo Pepelari, pored kojeg protiče Pepelarska rijeka. Smatra se da je Tvrkovac u srednjovjekovnoj Bosni bio važno strateško uporište za vrijeme vladavine Bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića čije je sjedište bilo u Bobovcu kod Kaknja, te se vjeruje da je po njemu ovaj planinski vrh dobio ime.

Selo Pepelari okruženo je planinama Rogatka, Vranica, Hotanj i ima 450 stanovnika. Mještani sela su ljubazni prema planinarima i gostima doma. Poznati su uzgajivači pčelinjeg meda sa ispašom na prelijepim pašnjacima i crnogoričnoj šumi.

Za ovaj predio u pogledu flore i faune može se reći da je priroda zaista bila izdašna. Tu srećemo mješavinu listopadnog drveća i četinara. Predio je bogat lovnom divljači, ljekovitim biljem, gljivama.

Ovi predjeli spadaju u najljepše u BiH i ulaze u Park prirode BABINA i selo Pepelari će imati status eko i etno sela. U selu se nalazi drvo (po nekima sveto) Tisa ili Taxuz bocata čiji je obim 483 cm i smatra se jednom od najstarijih u svijetu. Osim Tise na Pepelarima su pronađene tri kamene kugle idealnog oblika što je nesumnjivo znak da to područje treba arheološki obraditi i istražiti. Prijeratna i poslijeratna ispitivanja stručnjaka su dokazala da se na mjestu gdje se nalazi dom sudaraju povoljne struje vazduha koje jako dobro utiću na zdravlje (popravlja se krvna slika, reguliše se krvni pritisak, aritmija srca, umanjuje se nervoza i stres).

Najlakši prilaz domu je autobusom od Zenice do Sebuja a odatle za 3 sata laganog hoda i laganog uspona preko Rogatke ili Bistrovca do doma. Drugi put je cestom od Begova Hana do sela u dužini od 9 km, a do doma još 30 minuta hoda ili autom makadamskim putem od Begova Hana do doma 15 km.

Dom je prije 13 godina renoviran i jedan je od najkomfornijih domova u BiH. U prizemlju se nalaze sobe za spavanje sa 24 kreveta i sobom za domara. Osim kuhinje i sanitarnog čvora tu se nalazi i prostorija za dnevni boravak predviđena za 40 osoba. U potkrovlju se nalaze dva prelijepo uređena apartmana sa kupatilom i WC-om. Dom posjeduje etažno grijanje, struju, vodu i telefon. Nedavno je dovršen i šadrvan u kojem se nalazi veliki kamin za roštilj i ražanj, stolovi i sećije. Što znači da dom ima uređenu vlastitu infrastrukturu, stalnog domara što u potpunosti ispunjava uslove za aktivan boravak, odmor i rekreaciju.

Noćenje za članove planinarskih društava je 8,00 KM, noćenje za one koji nisu članovi nijednog planinarskog društva je 16,00 KM, noćenje za penzionere a članove našeg društva je 4,00 KM, dnevni boravak za članove planinarskih društava je 2,00 KM, dnevni boravak za one koji nisu članovi nijednog planinarskog društva je 3,00 KM, noćenje u apartmanu je 30,00 KM.

Upravni odbor u sastavu:

  1. Kadrić Almir - predsjednik (tel.: 061 / 813 -  453)
  2. Bajramović Fatima - sekretar (tel.: 061 / 792 - 126)
  3. Hajdarević Nura
  4. Hadžić Samir
  5. Bašić Lidija
  6. Heco Fahrudin
  7. Šarić Nesib
Ažurirano: Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 10:03