Nedjelja, 17 Pro 2017
 
 
Kolposkopski pregledi Ispis E-mail

KOLPOSKOPIJA

  • Mjesto na kojem najčešće nastaje rak genitalnih organa žene je upravo grlić materice Iako je grlić materice zbog svoje anatomske pozicije lako dostupan za pregled, nažalost najveći broj žena javi se na ginekološki pregled kasno tj. kada je bolest već uzela maha pa je tada i liječenje teško a krajnji rezultat liječenja neizvjestan.
  • Rak grlića materice ne nastaje odmah i u svom početku je podmukla bolest – ne daje simptome Poznato je da rak grlića materice ne nastaje odmah nego se razvija kroz nekoliko godina iz svojih predstadija –koje nazivamo prekanceroze. Važno je naglasiti da prekancerozne promjene ne daju simptome pa se mogu otkriti samo redovnim pregledom ginekologa. Ukoliko se simptomi ipak jave to mogu biti vaginalno krvarenje poslije odnosa i sukrvav vaginalni iscjedak. Nažalost simptomi su gotovo uvijek znak težeg stadija bolesti.
  • Cilj je prekancerozu dakle otkriti na vrijeme tj dok simptoma još nema -  a šanse za izlječenjem su gotovo idealne. Metode kojima se ginekolog služi u otkrivanju prekanceroza su cervikalni bris (PAP test) i kolposkopija.
  • Kolposkopija je metod komplementaran PAP testu jer upotrebljeni skupa značajno podižu tačnost dijagnostike Zbog svoje jednostavnosti Papanikolau test (PAP test) je najčešće korištena metoda u otkrivanju prekanceroza u mnogim zemljama svijeta pa tako i kod nas. Međutim PAP test nije idealan  jer daje jedan broj lažno negativnih rezultata tj govori nam da je bolesna osoba zapravo zdrava. Najviše lažno negativnih rezultata PAP testa nalazimo kod lakših stadija prekanceroza. Upravo tu nam pomaže kolposkopija kao sljedeća karika u dijagnozi premalignih promjena. Kolposkopija zajedno sa PAP testom tačnost dijagnostike premalignih promjena podiže na visokih 98%.
  • Kolposkopski pregled kao metod ne traje dugo, siguran je i bezbolan za ženu Kolposkopiju radimo kolposkopom - posebnim optičkim instrumentom kojim uživo gledamo površinu grlića materice pod određenim uvečanjem. Pregled je bezbolan, nema posebnih zahtjeva izuzev praznog mjehura, kratko traje i prihvatljiv je za većinu žena.
  • Kolposkopski pregled se radi  u  sklopu skrininga na cervikalni karcinom u Kabinetu  za maligna oboljenja, citološku i kolposkopsku dijagnostiku - Odjela za ginekologiju (nalazi se na drugom spratu glavne zgrade  Bolnice) svakog četvrtka, u vremenskom  periodu od 12 do 14 h.

Potrebno je da ponesete:

  • uputnicu od vašeg ginekologa  i
  • posljednje PAP nalaze koje imate.
  • U slučaju da vam posljednji PAP test pokaže slijedeće rezultate:

ASCUS , PAPIIIa,  PAP IIIb,  PAP IVa,  PAP IVb,  CIN I,  CIN II,  CIN III,  LSIL ili HSIL potrebno je uraditi koloposkopiju te nađenu promjenu po potrebi stepenvati biopsijom i /ili  endocervikalnom kiretažom. Nalaz koji se dobije PH pregledom predstavlja osnovni parametar na osnovu kojeg se planira daljnje liječenje prema već postojećim evropskim protokolima.

  • NEČEKAJTE SIMPTOME – DOĐITE NA PREGLED!!!
Ažurirano: Četvrtak, 14 Lipanj 2012 12:34